NOVOSTVORENE DOMAĆE SORTE ŠLJIVE

Na predlog Komisije za priznavanje sorti i podloga koštičavih voćnih vrsta,

doneto je rešenje o priznavanju novostvorenih domaćih sorti šljive (Prunus domestica L.) Zlatka i Pozna plava i o njihovom upisu u Registar sorti i podloga voća, vinove loze i hmelja.
             Stvaralac sorti je Institut za voćarstvo Čačak.
             Oglede u cilju ipitivanja sorti organizovalo je Odeljenje za priznavanje i zaštitu sorti poljoprivrednog bilja, Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. Ispitivanja su vršeni na dva lokaliteta u periodu rodnosti 2005, 2006. i 2007. godine.
              Na osnovu rasprave o dobijenim rezultatima ispitivanja, na sednici Komisije za priznavanje sorti i podloga koštičavih voćnih vrsta održanoj 15.01.2008 godine, donet je predlog da se priznaju i uvrste u  Registar sorti i podloga voća, vinove loze i hmelja, sorte šljive (Prunus domestica L.) Zlatka i Pozna plava.
               Sa ispitivanjem novostvorenih domaćih sorti šljive (Prunus domestica L.) Zlatka i Pozna plava za Listu preporučenih sorti voća, vinove loze i hmelja počeće se od jesenje sadnje 2009. godine a rezultati će se razmatrati na sednicama Komisije za priznavanje sorti i podloga koštičavih voćnih vrsta na osnovu čijeg mišljenja će se preporučivati za gajenje u Republici Srbiji.
                Ovo prvenstveno ima značaj jer je stvaranje sorti šljiva  dug i težak proces u kome se oplemenjivači trude da stvore sorte koje su s jedne strane otpornije na bolesti (naročito na virus šarke šljive) a s druge strane imaju povoljne osobine kako za konzum tako i za industrijsku preradu. Tako da je u periodu 1975-2005, u Republici Srbiji stvoreno svega 12 sorti šljiva.

Pozna plava

Zlatka