PAPRIKIJADA U BANATSKOM BRESTOVCU

Predstavnici Odeljenja za priznavanje i zaštitu sorti poljoprivrednog bilja prisustvovali su četvrtoj Paprikijadi u Banatskom Brestovcu održanoj 26. i 27. avgusta 2006. godine. Iako je centralni događaj takmičenje proizvođača paprika organizatori su obogatili sadržaj manifestacije izložbom dečjih literarnih i likovnih radova, dečjim karnevalom, takmičenjem u pripremanju jela i sl. Banatski Brestovac je poznat po kvalitetu paprike, koja se uglavnom proizvodi na otvorenom polju, a nosioci proizvodnje su sorte domaćih instituta i, u manjem procentu, autohtoni sortiment. Među preko dvadeset proizvođača koji su se takmičili u četiri kategorije (tip babure, duge bele paprike, crvene i ljute paprike), bilo je dosta gostiju iz drugih krajeva Srbije. Članovi žirija u sastavu: Katarina Zarubica iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u svojstvu predsednika, Dejan Cvikić i Branislav Milić iz Centra za povrtarstvo Smederevska Palanka, Ivica Spasić i Duško Savić iz Banatskog Brestovca, odredili su sledeće pobednike:

  Tip babure Tip ljute paprike Tip duge bele paprike Tip crvene paprike
I mesto Milan Tašić, Kusić Radiša Dinić, Paraćin Klimenta Senad, B. Brestovac Boža Stemneković, B. Brestovac
II mesto Milan Erdeljan, Sakule Srđan Ljubisavljev, B. Brestovac Srđan Ljubisavljev, B. Brestovac Klimenta Senad, B. Brestovac
III mesto Dragan Nikolić, B. Brestovac Milan Erdeljan, Sakule Gvozden Rajić, Paraćin Dragan Nikolić, B. Brestovac

Nagrada za najlepši štand pripala je Milanu Tašiću iz Kusića, a sveukupni pobednik je bio Klimenta Senad iz Banatskog Brestovca.