STUDIJSKA POSETA GEVES-U I OBILAZAK SORTNIH OGLEDA SA SUNCOKRETOM, KUKURUZOM I ŠEĆERNOM REPOM

 U organizaciji programa TAIEX – a (Technical Assistance and Information Exchange Instrument), predstavnici Odseka za priznavanje sorti boravili su u Republici Francuskoj, u periodu od 26.08. do 30.08.2013. godine. 
 
  
 Cilj službenog putovanja bilo je upoznavanje načina rada francuske institucije za ispitivanje i inspekciju sorti i semena (GEVES), naročito u pogledu izvođenja VCU i DUS testova suncokreta, kukuruza i šećerne repe. U skopu službenog putovanja, u mestu Beaucouze pored Anžea, gde se nalazi centrala ove institucije, održan je radni sastanak uz upoznavanje sa organizacijom, poslovima i aktivnostima GEVES-a. U nastavku dana izvršen je obilazak oglednog polja sa DUS ogledom linija suncokreta, kao i ogleda u kome se ispituje otpornost na belu trulež, sivu i mrku pegavost u poljskim uslovima, uz veštačko izazivanje infekcije.

   
 Poseta stanici GEVES-a u mestu Manjero blizu La Rošela na zapadu Francuske bila je posvećena prezentacijama i obilasku proizvodnih ogleda suncokoreta i kukuruza, kao DUS testova linija kukuruza. 
 
   
 Poslednjeg dana službenog puta francuske kolege su organizovale obilazak ogleda sa VCU i DUS testovima šećerne repe na dve lokacije blizu Orleana. Posbno su zanimljivi rezultati proizvodnih ogleda u uslovima infekcije sa novim sojevima rizomanije, u kojima sorte inače tolerantne na rizomaniju pokazuju pojačanu osetljivost. 
 
   
 Slike sa ovih ogleda možete pogledati u foto galeriji
 
 Katarina Zarubica