TAIEX radionica „Različitost, uniformnost i stabilnost sorti vinove loze“

Od 15. do 16. oktobra, na Paliću, po projektu Evropske komisije TAIEX održana je radionica „Različitost, uniformnost i stabilnost (DUS) testiranje sorti vinove loze“. 
 
 
 
Radionica je organizovana za proveru harmonizacije zakonske regulative u oblasti priznavanja sorti, klonova i podloga vinove loze a pored službenika Uprave za zaštitu bilja. Radionici su prisustvovali i domaći eksperti iz ove obalsti.
 


 
Prezentaciju zakonske regulative i iskustva iz prakse učesnicima je prezentovao dr Rudolf Becher, rukovodioc nemačke državne test stanice Bundessortenamt, Hassloch, u kojoj se vrše ispitivanja sorti vinove loze, kukuruza, duvana, suncokreta i hmelja.
 
Pored konferencijskog dela, učesnici su deo predavanja pokazno imali i u proizvodnom zasadu. U sklopu posete gostu iz Nemačke je predstavljena i refrentna kolekcija sorti u Sremskim Karlovcima, koju je u saradnji s Departmanom za voćarstvo, vinogradarstvo, hortikulturu i pejzažnu arhitekturu podiglo Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede a za potrebe ispitivanja sorti.


Utvrđena je usaglašenost domaćeg zakonodavstva kao i praktične implementacije sa međunarodnim propisima (UPOV) odnosno evropskim direktivama (CPVO).  Gost iz Nemačke je učesnike obavestio i o nekim daljim planovima usaglašavanja regulativa na nivou Evropske unije.

Uprava za zaštitu bilja i dalje će nastaviti saradnju sa nemačkom državnom institucijom Bundessortenamt u oblasti razmene DUS izveštaja kao i podataka i činilaca iz oblasti priznavanja sorti, održavanja referentnih kolekcija kao i drugih relevantnih informacija.