IZVEŠTAJ SA SEDNICE ZA PRIZNAVANjE SORTI POVRTARSKOG BILjA 10. NOVEMBAR 2011

Komisija za priznavanje sorti povrća u sastavu: prof. dr Vukašin Bjelić, prof. dr Radoš Pavlović, dipl. inž. Miroslav Tatić, dr Jelica Gvozdanović Varga, dr Dejan Cvikić, dipl. inž. Vladimir Pinćir i prof. dr Ivo Đinović održala je sednicu 10.11.2011. godine u SIV-u 3 na Novom Beogradu.
 

Po razmatranju rezultata, Komisija je predložila priznavanje sledecih sorti povrća:
* boranije: Bravo, Ducato, Castore, Merveille de Piemonte
* dinje: Polynika, Nevour
* karfiol: Casper
* kelj pod radnim nazivom KR-8-2
* kelj: pupčar Gustus
* kornišoni: Baribon i Nador
* crveni kupu: Rendero
* kasni kupus: Renton, Ramada, Rotonda
* lubenice: Mount, Furia, Niz 64-56, Baraka, Carmen
* praziluk: Lancelot
 
Ovo je bilo poslednje zasedanje Komisije za sorte povrća koje su prijavljene i ispitivane u skladu sa Zakonom o semenu. Od 2010 godine sorte povrća registruju se u skladu sa Zakonom o priznavanju sorti, te je za njihovo priznavanje neophodan samo izveštaj o različitosti, uniformnosti i stabilnosti (DUS test).
 
   
 
Odsek za priznavanje sorti se zahvaljuje članovima Komisije koji su dugi niz godina, sa velikom predanošću, uz intenzivnu razmenu znanja i iskustva, pomagali da se bolje sagledaju kvaliteti sorti u odnosu genotip - agroekološki uslovi - nove tehnologije proizvodnje - novi zahtevi tržišta.
  
Takođe se zahvaljujemo svim izvođačima ogleda na dugotrajnoj i uspešnoj saradnji u oblasti ogleda proizvodne i upotrebne vrednosti sorti povrća (VCU test).
 
Katarina Zarubica