Održana ekspertska misija "Metode ispitivanja novih sorti soje"

U organizaciji  TAIEX-a (Technical Assistance and Information Exchange Instrument)  u saradnjii sa Ministarstvom poljoprivrede i zaštite životne sredine, Odeljenjem za priznavanje sorti  u prostorijama PSS Sombor od  18.05.-20.05.2016.godine održana je ekspertska misija sa temom „Metode ispitivanja novih sorti soje radi upisa u Registar sorti“.

Ekspertskoj misijii su pored predstavnika Odeljenja za priznavanje sorti prisustvovale i  kolege iz Grupe za zaštitu bilјnih sorti i biološku sigurnost. Osim predstavnika ministarstva učešće u misiji uzeli su i predstavnici PSS Sombor, Instituta za ratarstvo i povrtarstvo iz  Novog  Sada, Instituta za kukuruz Zemun Polje, PSS Sremska Mitrovica, PSS Institut Tamiš iz Pančeva, Delta Agrara, Victoria group i Semenarske asocijacije Srbije.

Skupom je predsedavala mr Danijela Stojanović iz Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, a sa postupkom ispitivanja novih sorti soje u EU  upoznale su na kolege iz Austrije i Italije. 

Postupak VCU i DUS ispitivanja  sorti soje  u Italiji predstavio je gosp. Giovanni Corsi iz „Agricultural Research Council – CREA“, a gosp. Klemens Mechtler iz „Austrian Agency for Health and Food Satety – AGES“  postupak ispitivanja proizvodne i upotrebne vrednosti novih sorti soje u Austriji.
Na skupu su prikazani važeći zakoni iz ove oblasti u našoj zemlji i EU, kao i iskustva u primeni istih  i na osnovu postojećih pitanja dogovorena je buduća saradnja. 
                                                                                                                            Mr Danijela Stojanović