Održana TAIEX radionica "Testing methods for new varieties of sunflower - AGR 58664"

U organizaciji  TAIEX – a (Technical Assistance and Information Exchange Instrument) i u saradnjii sa Ministarstvom poljoprivrede i zaštite životne sredine, Odeljenjem za priznavanje sorti  u prostorijama PSS Sombor od  16.-17.08.2015.godine održana je radionica sa temom „Ispitivanje  novih sorti suncokreta radi upisa u Registar sorti“.

Radionici su  prisustvovali predstavnici Odeljenja za priznavanje sorti, PSS Sombor i Instituta za ratarstvo i povrtarstvo iz  Novog  Sada. Skupom je predsedavala  Mr Danijela Stojanović iz Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine. Skup je pozdravio i direktor PSS Sombor gosp. Vladimir Sabadoš koji nas je tom prilikom upoznao sa  strukturom i poslovima koje ova služba obavlja.

Sa postupkom ispitivanja novih sorti suncokreta u EU  upoznale su na kolege iz „National Food Chain Safety Office – Variety Testing Department for Field Crops“ iz Mađarske.
Postupak DUS ispitivanja  hibrida suncokreta i roditeljskih linija predstavio  je gosp. Zoltan Csuros, a gosp.Gabor Szekrenyes postupak ispitivanja proizvodne i upotrebne vrednosti sorte.
Na skupu su prikazani važeći zakoni iz ove oblasti u našoj zemlji i EU, kao i iskustva u primeni istih  i na osnovu postojećih pitanja dogovorena je buduća saradnja.
                                                                                                                                 Mr Danijela Stojanović