Studijska poseta PSS Sombor, 11.06.2024.

U organizaciji Društva selekcionera i semenara Republike Srbije i Odseka za priznavanje sorti, Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, 11.06.2024. godine, održana je jednodnevna studijska poseta PSS Sombor.

Cilj putovanja bio je upoznavanje i unapreĎenje znanja o postupku ispitivanja i priznavanja sorti ratarskih i povrtarskih biljnih vrsta u Republici Srbiji. Studijska poseta je prvenstveno bila namenjena mladim istaživačima koji se bave oplemenjivanjem različitih biljnih vrsta kao i kolegama koji se bave semenarstvom.

Našem pozivu se odazvalo 57 kolega, članova društva, iz 8 različitih institucija: Institut za ratarstvo i povrtarstvo, Novi Sad; Institut za kukuruz Zemun Polje, Beograd; Institut za povrtarstvo Smederevska Palanka; Istraživačko razvojni institut Tamiš, Pančevo; Institut za zaštitu bilja i životnu sredinu; Institut za krmno bilje, Kruševac; Institut za zemljište, Beograd; Poljoprivredni fakultet Univerziteta u Novom Sadu; Agronomski fakultet, Čačak.

 Direktor PSS Sombor, Vladimir Sabadoš, Zoran Boca i Tatjana Veselinović, su nas na početku upoznali sa njihovim kratkim istorijatom i aktivnostima.

Nakon toga predstavnici Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede su održali sledeća predavanja: 1. Priznavanje poljoprivrednih sorti u Republici Srbiji – Danijela Stojanović, 2. Određivanje imena sorte – Dejan Vuković i 3. Zaštita prava oplemenjivača – Gordana Lončar.

 Nakon održanih predavanja i interesantne diskusije koja je usledila, organizovan je obilazak VCU i DUS ogleda. Po povratku sa polja domaćini su nam pokazali hladne komore gde se čuvaju referentni uzorci, poljoprivrednu mehanizaciju specijalizovanu za setvu i berbu mikro ogleda kao i prostorije u kojima se vrši štampanje atesta.

Treba istaći da je zaista bilo zadovoljstvo čuti uvodna predavanja domaćina i predstavnika Ministarstva, a onda videti kao sve to funkcioniše u polju i laboratoriji. A povrh svega izvanredni domaćini su se potrudili da nam poseta bude ne samo korisna već i izuzetno prijatna.

 Ispred organizatora,

Sandra Cvejić i Vojka Babić