TAIEX radionica o ispitivanju sorti voća

          Shodno odobrenoj mapi TAIEX aktivnosti Uprave za zaštitu bilja i odobrenom zahtevu Odseka za priznavanje sorti, u Nišu 6. i 7. septembra je održana radionica na temu ispitivanja i priznavanja sorti voća , sertifikacije kontrole sortnosti i dr. Na radionici su učestvovali eksperti za priznavanje sorti iz Francuske organizacije koja se bavi registracijom sorti GEVES, Richard Brand kao i organizacija koja vrši ispitivanja sorti  u Francuskoj INRA Christophe Tuero a iz regiona Dr Szani Zolt, iz Mađarske institucije koja radi ispitivanja sorti NEBIH. 
           Iz Uprave za zaštitu bilja pored službenika Odseka za priznavanje sorti , prisustvovali su i službenici iz grupe za sertifikaciju kao i fitosanitarni inspektori dok su iz ovlašćenih organizacija prisustvovali eksperti iz Instituta za voćarstvo u Čačku, Poljoprivrednih fakulteta u Zemunu i Novom Sadu , Instituta PKB „Agroekonomik“, Beograd , i Poljoprivredno savetodavna služba Agrozem iz Niša.
        Na radionici su prvo prezentovane procedure za registraciju sorti voća  u Srbiji kao i Registar sorti, održavanje, baze, usaglašenost. Zatim su eksperti ovlašćenih organizacija Evropske Unije predstavili regulative i direktive Evropske Komisije kao i nacionalne propise u svojim zemljama sa osvrtom na karakteristične postupke i procedure. U drugom delu radionice, eksperti su praktično pokazali metode ispitivanja sorti u smislu priznavanja, odnosno  DUS testa i karakterizaciju pojedinih morfoloških osobina pri priznavanju.
        Uočen je veliki stepen harmonizacije propisa a dogovorena je dalja saradnja između nadležnih službi Srbije i Mađarske odnosno Francuske.