Godišnji sastanak OECD grupe za semenske šeme u Antaliji, jun 2023. godine

U periodu od 19. do 23. juna u Antaliji, Turska, održan je sastanak OECD grupe za semenske šeme.

U uvodu je predstavljen turski semenski sektor, koji je u višegodišnjem uzlaznom trendu postigao da je izvoz semena premašio uvoz u 2022. godini. Najznačajnije poljoprivredne kulture po tonama u semenskoj proizvodnji su krompir i pšenica, obe preko 30 % u 2022. godini. Što se izvoza semena tiče, Turska ostvaruje najveći profit izvozom semena kukuruza, šećerne repe i povrća. Na sastanku je napomenuto da se OECD opisi po kojima se utvrđuje čistoća useva razlikuju od UPOV vodiča koji su u međuvremenu unapređeni.

Radne grupe očekuje analiza razlika i usklađivanje pristupa u ocenjivanju sortne čistoće useva. Takođe je utvrđeno da se latinski nazivi vrsta korišćenih od strane OECD i ISTA razlikuju. S obzirom da obe organizacije izdaju sertifikate potrebne za prekogranični promet semena, potrebno je njihova harmonizacija.

U strateškom planu koji se povremeno revidira konstatovano je da je održivost jedna od glavnih smernica u modernoj poljoprivredi. U tom smislu pokrenuto je pitanje postupka priznavanja sorti i koliko je održivost ugrađena u postojeće procedure. Jedno od glavnih pitanja bilo je pitanje digitalizacije. Prikupljanjem donacija pokrenuto je razvijanje programa, a nadležne državne institucije će moći da probaju sistem u januaru 2024 godine.

Usvojen je predlog da se razviju pravila za sortne mešavine sertifikovanog semena. Nigerija je zvanično postala članica OECD grupe za semenske šeme, usvojen je izveštaj monitoringa za Tanzaniju koja je ranije postala članica, a Zambija je proširila svoje učešće. Osim ovih, na dnevnom redu su bile i druge teme – standardni za sertifikaciju hibridne pšenice, etikete na malim pakovanjima, umnožavanje roditeljskih linija u inostranstvu...

Na sortnoj listi OECD upisano je 71866 sorti u okviru 204 vrste, a godišnje se proveri između 65000 i 70000 naziva sorti na OECD listi.

K. Zarubica